Dit krachtige en veelzijdige ingrediënt wordt gebruikt om een breed scala aan huidproblemen aan te pakken, waaronder puistjes en vroegtijdige veroudering. Bij correct gebruik kan het indrukwekkende resultaten opleveren. Een aanrader is de A313 creme de geheimtip van veel Franse apotheken en een ware held rimpels weg!
Wat is retinol?
Het heeft de kracht om huidvernieuwing te versnellen, rimpels, fijne lijntjes en pigmentvlekjes te doen vervagen, en te zorgen voor een strakkere, gladdere en egaler uitziende huid. Bovendien kan het ook helpen bij het verminderen van de uiterlijke kenmerken van acne door te assisteren bij het voorkomen van verstoppingen in de poriën door dode huidcellen.
Het werkt in feite als een antioxidant die de natuurlijke huidvernieuwing helpt verbeteren. Dat proces helpt poriën te zuiveren. Het helpt ook delen van de huid met een onregelmatige of ongelijkmatige huidpigmentatie te verbeteren. Het kan bovendien helpen het uiterlijk van fijne lijntjes en rimpels te verbeteren.

Wat doet retinol voor je huid?
Het wordt door de meeste huidexperts gezien als een van de meest effectieve anti-aging ingrediënten. Dat komt ook omdat wetenschappelijk is bewezen dat het een scala aan huidproblemen kan verhelpen: van fijne lijntjes tot pigmentvlekken en zelfs een acne-gevoelige huid. Of het kan op zijn minst dit soort tekenen van zichtbare huidveroudering verzachten. Het heeft veel voordelen. Het wordt wel de ‘heilige graal’ genoemd binnen dermatologische toepassingen.
Een creme met retinol stimuleert de vernieuwing van huidcellen. Dat zorgt voor een gladdere, egaler uitziende huid. Om het te kunnen verdragen, moet de huid vaak eerst zogenaamde retinoïdereceptoren opbouwen. Dat zijn eiwitten die van nature in de huid aanwezig zijn en die helpen zijn werk te doen. De huid kan deze receptoren ontwikkelen door gecontroleerde blootstelling. Daarom wordt het vaak aangeraden om traag te beginnen met producten en dan geleidelijk naar hogere concentraties over te schakelen, zeker als je een gevoelige huid hebt.
Het behoort tot een groep genaamd retinoïden, die helpen bij het verhogen van de cel- en huidvernieuwing. Op die manier zijn ze doeltreffend in het vervagen van verkleuringen en het verzachten van de schade die ontstaat bij huidveroudering. Ze hebben het krachtigste effect op collageen. Ze helpen om de hoeveelheid collageenafbraak door zonblootstelling te verminderen en ze stimuleren de productie van nieuw collageen.
Retinoid vs retinol: wat is het verschil?
Ze zijn beiden afgeleid van vitamine A. Alleen beïnvloeden verschillende derivaten de huid op verschillende manieren. De relatieve kracht van een derivaat hangt nauw samen met de exacte vorm van het molecuul. Sommige vormen moeten namelijk eerst nog door enzymen omgezet worden in een actieve vorm voor ze effectief worden in de huid. Deze enzymen zetten het actieve ingrediënt om in een stof die retinoïnezuur wordt genoemd. Die bindt zich uiteindelijk met de cellen en stimuleert cellulaire processen, zoals huidcelvernieuwing.
Synthetische derivaten zijn over het algemeen actiever, en daarom krachtiger. Met andere woorden, ze hoeven niet in een andere vorm te veranderen voor een optimale werking. Ze zijn op zichzelf al effectief. Deze krachtige werking kan gunstig zijn voor huidproblemen zoals veel puistjes, maar het heeft ook nadelen. Aangezien ze zo sterk zijn, kunnen ze ongewenste bijwerkingen veroorzaken waaronder uitdroging of irritatie. Gebruik je een derivaat dan raden experts meestal aan om ook een ultrahydraterend product toe te voegen aan je routine. Zo kunnen deze mogelijke bijwerkingen verminderen.
Hoe retinol te gebruiken?
We raden aan om je creme in je avondroutine te gebruiken, omdat ze de gevoeligheid van je huid voor uv-stralen kunnen verhogen, tenzij je dagelijks SPF gebruikt. Begin met reinigen, tonen en exfoliëren met een leave-on exfoliant Volg daarna met je andere huidverzorgingsproducten in volgorde van dunste naar dikste textuur, inclusief je retinoïde product, en sluit af met een hydraterende nachtcrème met bescherming voor je huidbarrière voor ’s nachts en een dagcrème met SPF voor overdag. Volg dit goed op zeker als je een gevoelige huid ervaart.
Begin je voor het eerst met retinol? Bouw het gebruik dan langzaam op met 2-3 keer per week. Als je huid eenmaal gewend is, kun je het gebruik verhogen naar 1-2 keer per dag, op basis van tolerantie. Let ook goed op de verpakking. Retinoïden zijn antioxidanten en daarom zeer gevoelig voor licht en lucht. Om je formule stabiel en effectief te houden, moet je het dus in luchtdichte en ondoorzichtige verpakkingen bewaren. Vermijd retinoïden in een glazen verpakking te allen tijde! Het is helaas een verspilling van geld.
Wanneer moet je beginnen met retinoïden?
Het wordt aanbevolen om als twintiger te beginnen met het gebruik van retinol om huidveroudering tegen te gaan, omdat op dat moment het natuurlijke celvernieuwingsproces en het vermogen van de huid om huidverstevigende stoffen aan te maken beginnen te vertragen. Retinoïden gebruiken voor je twintigste om huidveroudering tegen te gaan heeft weinig zin, want voor die tijd functioneert de huid nog op gezonde en jeugdige wijze.
De uitzondering: tieners kunnen retinoïden overwegen om hardnekkige acne te bestrijden. Als je last hebt van hardnekkige puistjes in je puberteit, kun je het beste een dermatoloog raadplegen voor een recept of om de vrij verkrijgbare retinoïde opties te bespreken.
Kan iedereen retinol gebruiken?
Er zijn verschillende vormen van retinol, en niet alle vormen zijn even geschikt voor een gevoelige huid. Helaas kan niet iedereen de krachtigste vorm van retinol goed verdragen. Degenen met een zeer gevoelige huid kunnen ongemakkelijke bijwerkingen ervaren, zoals roodheid en vervellen. In het geval van zulke verhoogde gevoeligheid na het starten van een creme wil je het gebruik ervan gelijk verminderen. Neem dan ook een kalmerende moisturizer in je routine op.
De voordelen van creme met retinol
Als je maar even het woord ‘retinol’ op internet opzoekt, valt meteen op hoeveel skincare merken dit ingrediënt in hun producten verwerken. Ik begrijp het wel, omdat deze vorm van vitamine A veel voordelen kan bieden voor de huid. Het kan je huid verstevigen, fijne rimpeltjes verminderen en pigmentvlekken aanpakken. De voordelen zijn:
- Anti-aging effecten.
- Vermindering van hyperpigmentatie en ouderdomsvlekken.
- Behandeling van acne en acnelittekens.
- Verfijnen van poriën en egaliseren van de huid.
Retinol voor verschillende huidtypen
Retinol kan voordelig zijn voor vrijwel elk huidtype, maar het is belangrijk om je aanpak aan te passen op basis van je specifieke huidbehoeften:
- Gevoelige huid: Begin met de laagste concentratie (0,1% tot 0,3%) en gebruik het slechts eenmaal per week om te starten. Breng eerst een hydraterende crème aan (de ‘sandwich-methode’) om de huidbarrière te beschermen. Vermijd andere irriterende ingrediënten zoals alcohol of exfolianten.
- Droge huid: Kies voor retinolproducten in een rijke, hydraterende basis om uitdroging te minimaliseren. Combineer het gebruik met voedende ingrediënten zoals hyaluronzuur en ceramiden om het vochtgehalte op peil te houden.
- Vette of acne-gevoelige huid: Retinol kan bijzonder effectief zijn bij het reguleren van talgproductie en het verminderen van verstopte poriën. Overweeg een gel-formule die minder zwaar aanvoelt. Begin rustig om overmatige irritatie te voorkomen.
- Normale huid: Bij een normale huid kan retinol sneller worden opgebouwd, bijvoorbeeld door het om de dag te gebruiken en geleidelijk de frequentie te verhogen. Let nog steeds op tekenen van irritatie.
- Huid met hyperpigmentatie: Retinol kan helpen bij het vervagen van donkere vlekken. Combineer het met ingrediënten zoals niacinamide of vitamine C voor een egalere huidteint.
De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Elke huid is anders en er bestaan verschillende huidtypen. Het ene type heeft sneller last van puistjes en het andere type heeft eerder last van een droge en gevoelige huid. Welk huidtype jij hebt, hangt nauw samen met hoeveel talg je huid produceert. Ook de zon, stress, voeding, hormoonschommelingen en ziektes kunnen je huidtype doen veranderen.
Mogelijke bijwerkingen van een creme met retinol en hoe deze te voorkomen
Wanneer je een retinol serum of crème smeert, dringt het door in de lederhuid en wordt het omgezet in retinoïnezuur, de actieve vorm van vitamine A. Dat bindt zich vervolgens aan specifieke receptoren, waardoor je huid de opdracht krijgt om meer collageen aan te maken en de huidcellen sneller te vernieuwen. Je huid heeft wel even tijd nodig om te wennen aan retinol. Heb je een wat gevoelige huid kunnen onderstaande mogelijke bijwerkingen optreden:
- Droogheid
- Roodheid
- Schilfering
- Irritatie
Wat is de ‘retinization phase’ en hoe kun je hier doorheen komen?
Een creme met retinol is bijzonder effectief in het stimuleren van een gezonde celdeling in de opperhuid (epidermis), wat tal van positieve effecten heeft op de huid. Ze verbeteren de huidstructuur, egaliseren de teint en verminderen tekenen van huidveroudering. Echter, wanneer dit vernieuwingsproces te snel verloopt, kan er huidirritatie ontstaan. Deze vorm van irritatie staat bekend als retinoïden dermatitis en kenmerkt zich door schilfering, roodheid en een verhoogde gevoeligheid van de huid bij aanraking. Deze bijwerkingen treden meestal op binnen 2 tot 4 dagen na het aanbrengen van een retinoïde product en nemen vaak vanzelf af zodra je stopt met het gebruik.
Dit hoeft je echter niet af te schrikken. Het is belangrijk om te beseffen dat deze irritatiereactie vaak een tijdelijk onderdeel is van wat men de ‘retinization phase’ noemt. Dit is de aanpassingsperiode waarin je huid leert omgaan met het actieve ingrediënt. Tijdens deze fase, die enkele weken kan duren, past de huid zich geleidelijk aan het retinoïde product aan. Mildere symptomen zoals lichte roodheid, droogheid en schilfering zijn normaal en verdwijnen doorgaans naarmate de huid gewend raakt aan het product.
Hoewel het verleidelijk kan zijn om volledig te stoppen bij het ervaren van irritatie, is dit vaak niet nodig. Retinoïden behoren tot de weinige wetenschappelijk bewezen ingrediënten die het huidverouderingsproces zichtbaar kunnen vertragen. Ze zijn ware multitaskers: onderzoek toont aan dat vitamine A (de basis van retinoïden) de hydratatie van de huid verbetert, fijne lijntjes en rimpels verzacht, antioxidante bescherming biedt, pigmentvlekken egaliseert en de algehele huidtextuur verfijnt.
Om de kans op irritatie te minimaliseren, is het belangrijk om retinoïden op de juiste manier en in de juiste dosering te gebruiken. Begin altijd met een lage concentratie en bouw het gebruik langzaam op, bijvoorbeeld door het product eerst slechts twee keer per week aan te brengen en geleidelijk de frequentie te verhogen. Combineer het met een milde, hydraterende verzorgingsroutine en gebruik overdag altijd een zonnebrandcrème met een hoge SPF, omdat de huid gevoeliger kan worden voor UV-straling.
Laat je goed informeren voordat je begint met een retinoïde product. Met de juiste begeleiding en een doordachte aanpak kun je optimaal profiteren van de indrukwekkende voordelen van dit krachtige ingrediënt, terwijl je de kans op irritatie beperkt.
Feiten vs. Fabels over Retinol
Je mag retinol niet overdag smeren?
Dat klopt helemaal. Retinoïden worden afgebroken onder invloed van zonlicht en kunnen ze het beste in de avonduren gesmeerd worden.
Retinol is niet geschikt voor de gevoelige huid?
Dat is niet helemaal waar. Het hangt namelijk af van de concentratie en de formule. Retinol blijft een geweldig anti-aging ingrediënt dat met zijn antioxiderende eigenschappen allerlei huidproblemen kan aanpakken: van puistjes tot pigmentvlekken.
Moet je stoppen met retinol als je huid geïrriteerd raakt?
De huid kan bij het gebruik van retinol in het begin (maar tijdelijk) wat roder en schilferiger raken. Lees goed de verpakking om eventuele waarschuwingen te lezen. Raadpleeg bij serieuze irritatie je huisarts. Een overgangsfase is wel gebruikelijk: de huidcellen passen zich na twee of drie weken aan en beginnen het ingrediënt dan beter te verdragen. Weliswaar spreken we hier over een redelijk rode, iets drogere, licht vervellende huid. Is het ongemak langdurig of erg oncomfortabel gebruik de retinol dan één keer per week of schakel over op een lichtere formule.
Het duurt maanden voordat je echt verschil ziet in je huid met retinol.
Het duurt gemiddeld vier tot zes weken voordat je retinoïde echt werkt, en gemiddeld twaalf weken voordat je bij vrij verkrijgbare formules met retinol merkbare veranderingen in de huid ziet. Het is dus belangrijk dat je blijft smeren om de voordelen van retinol te zien
Mag je retinol gebruiken tijdens de zwangerschap?
Nee, retinol dringt diep door in de huid. Om elk risico uit te sluiten, adviseren artsen om geen retinol te gebruiken tijdens de zwangerschap.
Je kunt retinol met alle cosmetica combineren.
Nee, combineer retinolcosmetica niet met peelende ingrediënten: ze versterken elkaar en dat kan teveel zijn voor je huid. Vitamine A-zuur (soms retinolzuur genoemd) is niet zomaar te combineren met andere ingrediënten.
Retinol is schadelijk.
Nee, mits je het gebruik van producten met retinol, of andere vitamine A-achtige stoffen, rustig opbouwt. Anders kunnen ze bijwerkingen geven, zoals huidirritatie en een droge huid.